Seurasta

Vaasan Hubertus-Vasa Hubertus r.y. 1966-2011

 

Ohessa Paula Väisäsen puhe Vaasa Hubertuksen 45-vuotis gaalaillalliselta 24.9. 2011

Lähteet:
G.R. Renvall.1971. Julkaisu seuramme ratsastajalipun naulaus- ja vihkiäistilaisuuden yhteydessä huhtikuun 18. päivänä 1971.
Torsten Frejman. 1986. Vasa Hubertus r.f. 20 år.
Paula Väisänen. 1991. Virstanpylväitä Vaasan Hubertuksen 25-vuotiaan toiminnan ajalta.
 
Tässä esityksessäni tulen mainitsemaan vain joitakin henkilöitä ja kaksi hevosta ja keskityn siihen mitä yhdessä olemme luoneet 45 vuoden aikana.

Seuran perustaminen ja Vaasan Hubertuksen merkki 1966

MarloTalli valmistui helmikuun lopussa 1966 ja ensimmäinen hevonen joka hankittiin seuralle oli Gotlannin russ MARLO. Seuramme ensimmäiseksi ratsastuksen opettajaksi palkattiin IRMELIN BLOMQVIST ja sen jälkeen toiminta voitiin aloittaa. Seurallamme on sen jälkeen ollut arvioni mukaan 11 ratsastuksen opettajaa (tai –ohjaajaa) kuukausipalkalla, kuusi tallimestaria ja yksi toiminnan johtaja sekä lukuisia henkilöitä heitä avustamassa. Vaasan Hubertuksen merkin suunnitteli vuonna 1966 taiteilijaprofessori NANDOR MIKOLA. Merkistä on tehty VH:n hopeinen ja kultainen ansiomerkki rubiinin kera. Ansiomerkkien saajista on onneksi säilynyt tietoa kultasepänliike Salkarilla, jossa nämä ansiomerkit tehdään käsityönä.

Jungsund ja jouluhartaus

Torsten Frejman. 1986. Vasa Hubertus r.f. 20 år

Vierailevia valmentajia, merkkikokeita ja kilpailujen järjestelyt alkavat

Vuonna 1967 suoritettiin ensimmäiset ratsastusmerkit. Seuramme jäsenistä neljällä on kultamerkki. Hopea- ja pronssimerkin sekä erilaisten hoitomerkkien suorittajista ei ole tietoa. Vuonna 1968 järjestettiin ensimmäiset piirikunnaliset ratsastuskilpailut. Ensimmäinen vieraileva valmentajamme oli ILMARI HAIMI vuonna 1967. JAAKKO PALIN ja FOLKE STENBOM vierailivat myös usein valmentamassa meillä kuten nyt viime viikonloppuna ANDERS SUCKSDORFF. Valitettavasti arkistojen kätköistä ei löydy tietoja kuinka monta vierailevaa valmentajaa on ollut auttamassa ratsukoitamme, mutta heitä on lukuisia. Kiitos siitä jäsenille, jotka jaksavat järjestää valmennustilaisuuksia seuratovereilleen. Vuonna 1968 HUBERTUSRATSASTUS otettiin toimintaan. Kettua metsästettiin ja illalla vietettiin juhlat. HALALII!

1970-luvun alku oli upea

Vuonna 1970 seuramme osti Snickarsin tilan Norra Jungsundissa, jonka olimme vuokranneet seuran perustamisesta alkaen ja olimme näin ensimmäinen ratsastusseura, jolla oli oma kesäpaikka. Suomen Ratsastajainliiton kehottaessa maan ratsastusseuroja hankkimaan itselleen oman lipun ryhtyi VH:n johtokunta heti toimeen. Suunnittelukilpauilun voitti C-B.J. Petanderin ehdotus, josta heraldikko Olof Eriksson teki työpiirrustuksen. Tangon on piirtänyt C-B.J. Petander ja veistänyt sekä seurallemme lahjoittanut Ilmari Kaihovirta. Tangon kärjen, jossa on Vaasan Lyhde on valanut Häggqvistin metallivalamo. Lipun ompeli rouva Rosemarie Sillander. Täten olimme ensimmäinen ratsastusseura, jolla oli oma lippu. Lippu naulattiin ja vihittiin 18. päivänä huhtikuuta 1971.

UUSI TALLI ja ratsastuskentät

1970-luvun loppupuolella kävi ilmeiseksi, että olimme uuden tallin tarpeessa. Seuramme sai vuokrata Vaasan kaupungilta 5 000 m2:n suuruisen tontin Infjärdenin alueelta ja lisäksi käyttöoikeuden noin 3,5 ha:n alueeseen, johon rakennettiin kenttä ja tarhat. Syksyllä 1978 rakennettiin 20×60 metrin kokoinen ratsastuskenttä, mutta varojen puutteessa rakennustyöt piti keskeyttää ja kenttä ottaa käyttöön puolivalmiina. Tästä johtuen salaojitus ei toiminut tyydyttävästi!

1982 Toinen kenttä ja RIKU

Syksyllä 1968 ensimmäiset ratsukot edustivat seuraamme kansallisissa kilpailuissa. Tämän jälkeen kilpailuihin osallistuminen on ollut jatkuvassa kasvussa. Seuramme menestyksekkäin hevonen on yhä vain RIKU, jolla on useampia SM-mitaleita. Paras vuosi oli 1982, jolloin RIKU voitti kultaa rataesteillä ja pronssia maastossa. Kymmenvuotisen kilpailu-uransa aikana Riku saavutti 7 SM-mitalia ja noin 55 sijoitusta kansallisissa kilpailuissa. Saman vuonna kävi myös ilmeiseksi, että tarvitsemme toisen ratsastuskentän. Kenttä valmistui syksyllä 1983 ja vihittiin käyttöönsä piirikunnallisissa kutsukilpailuissa 2. päivänä lokakuuta 1984. Kenttä laajennettiin vuonna 1991.

Suurten kilpailujen vuosikymmen

Toukokuussa 1985 uskaltauduimme sitten kansallisten kilpailujen järjestäjiksi, mutta osallistujien määrä oli pettymys, vain 40 hevosta. Vuonna 1987 pyysimme sitten Pekka Mäkelää Oulusta neuvomaan meitä, ja otimme mukaan poniluokat. Nyt osallistujia oli 120 hevosta ja lähtöjen määrä huikeat 400! Osallistujia tuli sekä Ruotsista, että Norjasta. Vuonna 1988 otimme mukaan suomenhevosluokat ja Suomen Hippoksen palkintorahat olivat tervetulleita. Vuonna 1991 järjestimme kahdet kansalliset, koska oli seuramme 25-vuotiskilpailut. Koulukilpailuista tuli kansainväliset kun saimme vieraita Leningradin Riding Schoolista olympiaosallistujan Ivan Kisimowin johdolla, Sitten seurasi aika, jolloin mietimme miten saada Vaasan kaupunki vielä innokkaammin mukaan alueemme kehittämiseen. Nojaillessamme tallin seinustalla seuramme silloinen varapuheenjohtaja, Christel Sten, sanoi: ”Järjestetään SM-kilpailut”. Ja sitten vuonna 1995 järjestimme kouluratsastuksen SM-kilpailut sekä silloin asiaan kuuluen kotimaisen hevosjalostuksen Breeders Price-kilpailut. Saimme uskomatonta tukea kilpailujen päätuomarilta, Irmeli Summanen, ja Ratsujalostusliiton puheenjohtajalta, Håkan Wahlman. Järjestelymme saivat hyvää palautetta. Kilpailujen onnistumiseksi kaupunki uudisti kenttiä ja itse rakensimme maneesin viereen junavaunusta kilpailukanslian ja kanttiinin.

Maneesi 1989

Jo vuonna 1971 puheenjohtajamme, sittemmin kunniapuheenjohtajamma G.R. Renvall kirjoitti ”meidän leveysasteillamme on kuitenkin kylmänä vuodenaikana mahdotonta ilman ratsastusmaneesia tehokkaasti käyttää hyväksi ratsastusurheilun kaikkia mahdollisuuksia”. Verrattain aikaisessa vaiheessa seuramme saikin Kultasepänliike Salkarilta ensimmäisen lahjoituksen manesirahastoksi. Vuosien saatossa tehtiin monta yritystä saada aikaiseksi maneesi seuramme käyttöön. Vuoden 1989 johtokunta uskalsi lopuksi toteuttaa unelman ja vuoden 1989 syyspakkasilla juhlimme sitten hallimme avajaisia. Tilaisuutta oli edeltänyt uskomaton määrä talkootyötä ja henkilökuntamme uurastusta. Ratsastuksen-ohjaajamme Jaana Hauta ja tallimestarimme Ossi Perälä pyörittivät päivittäistä toimintaa samalla talkoisiin osallistuen! Lainasumma oli huikea silloisissa markoissa ja raha oli kallista, mutta rahoittajamme Vaasan Osuuspankki, Aktia ja Vakuutusyhtiö Tapiola uskoivat toimintaamme! Vaasan kaupunki takasi lainoista suuren osan. Talli ja Jungsundin kiinteistö kiinnitettiin melkoisesta summasta!

 
LOPUT LÖYTYY KOTISIVUILTA

 
HIUKAN EVÄSTYKSEKI, JOS SALLITTE:

  • Ylläpidetään hyviä suhteita kaupungin kanssa
  • Pidetään Jungsund omassa omistuksessa
  • Järjestetään arkistot kuntoon ja hyvät vuosikertomukset, joissa käy ilmi sekä toiminta, että jäsenistön kilpailusuoritukset
  • Yhdistetään tämän päivän materiaali ja muu tieto kotisivuillemme
  • Muistetaan seuramme kaksikielisyys kaikessa julkaisutoiminnassa ja tiedotuksessa

LOPUKSI JOITAKIN LAINAUKSIA: G.R. RENVALL kirjoitti vuonna 1971: ”Kaikki ovat samanarvoisia hevosen selässä”.

Vaasan Hubertuksen jäsenistö ja tämän illan juhlayleisö, ryhtykää jo tänään kirjoittamaan seuraavaa historiikkia!

KIITÄN!